Kunskapsspridning

För Yrkesverksamma i form av:

  • Föreläsningar; 
    Vi erbjuder föreläsningar om hedersrelaterat våld, tvångsgifte, säkerhetsarbete och bemötande av våldsutsatta kvinnor med utländsk bakgrund samt hur olika samhällsinsatser kan arbeta för att stötta dem som blir utsatta.

  •  Utbildningar;
    Både halv och heldagsutbildningar men även skräddarsydda utifrån önskemål och behov. – Handledning; för olika myndighetsaktörer som kommer i kontakt med dessa målgrupper i sitt arbete.

För ungdomar i form av: 

  • Föreläsningar/Workshops/dialogträffar; 
    Vi är ute i skolor, fritidsgårdar och möter ungdomarna i sina egna miljöer och öppnar upp för diskussioner och samtalar kring olika ämnen både i form av storföreläsningar men även i mindre grupper i klasserna.


Livet i och efter hederskultur

Föreläsning från år 2015 på UR

Arvet efter Fadime

Fadime Sahindal har blivit en symbol för kampen mot hedersvåld och

förtryck i Sverige. Den 21 januari, 2022 är det 20 år sedan hon mördades och samhället tycks fortfarande ha svårt att förstå. Hedersvåldet fortsätter, liksom frågorna kring detsamma. De fortsätter också att vara kontroversiella, polariserande och komplexa. Men hur ter sig egentligen arvet efter Fadime? Hur mycket har vi lyssnat på hennes vittnesmål? Och hur mycket har vi vänt henne och andra tjejer ryggen?


Filmen tar frågorna vidare till de som praktiskt, politiskt och/eller rättsligt jobbar med hedersrelaterat våld och förtryck.

Den lyfter fram deras kunskaper, erfarenheter och goda krafter för att vi tillsammans ska kunna hjälpas åt att förändra situationen för de flickor och pojkar som idag lever inom hedersnormen. Genom filmen får vi möjlighet att förstå och blicka framåt. I filmen gestaltas Fadime av skådespelerskan Siham Shurafa.